måndag 8 mars 2010

Stenbyggare del 3 "Kinesiska muren" 2 meter hög stenmur

Inspirerad av att det gick så bra med den låga muren " Ett tidigare inlägg stenbyggare del1 " tog vi beslutet att bygga en 25 meter lång 2 meter hög mur.
Om kineserna kunde bygga mur tvärs över kina borde jag kunna bygga 25 meter mur eller?
Ja menar hur svårt kan det vara? tänkte jag.
Utan tanke på att det finns en anledning till att ingen annan bygger 2 meter höga kall-lagda murar så satte jag igång.Jag grävde ut ca 30cm och fyllde med sand/singel (för att förhindra att tjälen tycker sönder muren). Slog ned trä reglar i önskat läge för muren och spände upp rätsnöre mellan. Jag började med tunga stenar längst ner och byggde uppåt med principen att 1 sten skall ligga på 2, på så sätt låser alla stenar varandra och det blir stabilt.
Recept för en stenmur:
50 ton sten, 1 ton sand, en spade, en slägga, 4 st reglar, 1 skottkärra, ett järnspett, en säckakärra, 1 rulle rätsnöre, Allt omrörts väl i 2-3 månader
Tanken var att vi skulle skärma av mot insyn, men för att det inte skulle bli för instängt var planen att vi skulle gör ett antal öppningar i muren. Öppningar för att få en luftigare mur gjordes som portaler, där det kommer att monteras smides-galler för klängväxter. Jag byggde en trämall som ställdes i rätt höjd position med träkilar under. Därefter lades stenar en efter en.Slutligen låses det hela med en trekantig locksten. Sedan sänktes trämallen ner och alla stenar låses av sin egen tyngd. Första vintern var hård mot en del av muren, vi fick en sättning i mitten som gjorde att muren lutade inåt, så det var bara att plocka ner den delen och bygga upp igen.
Anledningen var troligen att vi inte vibrerade ner och packade under laget tillräckligt. Man lär så länge man lever det gjorde nog kineserna med:)

Nu väntar bara öppningarna på smidesgallret.

/Dick

9 kommentarer:

Helly på vift sa...

Jag har varit på kinesisika muren och fått det förklarat hur svårt det var och hur många som dog under byggandet. Helt otroligt vilken jobb du gjort och snyggt blev det.

Är glad att du överlevde ;-)

Vita rosor och förgätmigej sa...

Men fy f.... Ni är ju heeeelt galna! Jag byggde en mur i sommras men den är min själ bara en halvmeter... Suuuupersnyggt! Jag tror jag lånar er hem till mig i sommar. Vi har massor att göra *blink*. Åh, måste visa det här för min man så får han nog lite att bita i *haha*.
Kram/ Anna

Anonym sa...

Vilken häftig mur! Toppen att du beskriver hur ni gjort. Detta ska jag visa för maken. Vi har en stor tomt på c.a 2000 m2 och den är ganska öppen, men med stora tallar och en del björkar både på tomten och i utkanten. Dock är det stor insyn så en sådan mur skulle nog fylla sin funktion.
Hälsningar Gudrun

Evelina sa...

Vad roligt att hitta en för mig ny blogg... Välkommen till denna spännande värld! ;)

Kram Evelina

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Gudrun: Tack för din snälla kommentar. Hör av er igen om ni undrar nåt om stenmurar, så kanske jag kan svara på det./Dick

Anneli sa...

mycket fina stenmurar***
kram

Vit som snö sa...

Jag tror jag svimmar!!! Vilken bragd!!!
O den är såå vacker muren också. Otroligt imponerande!!!
Kram Cilla

Anonym sa...

Du är helt jäkla otrolig Dick!!!
Ni har dessutom en underbar blogg som förgyller min dag! Tack för den!!!
Kram Hillsjöar´n

Anonym sa...

Verkligen det snyggaste insynsskyddet jag sett! Stor applåd för allt bärande!