lördag 13 mars 2010

Kakelugn

Värme det tar man ofta för givet att det bara ska finnas där. På senhösten när vi hade flyttat in i huset så fick vi problem med värmepannan. Det började bli kallt inne, 8 grader i köket så paniken spred sig. Men vi hade så många gamla kakelugnar i huset så tänkte vi att det går nog bra att elda i dom så länge. Då vi var osäkra på kakelugnarnas skick så ringde jag efter sotaren och mer eller mindre tvingade honom att komma och provtrycka kakelugnarna, så vi kunde börja elda i dem. Livet är inte så enkelt som man tror ibland. Vet inte om det var att jag tvingade dit sotaren på en fredags eftermiddag eller om vi bara hade otur men han gick från rum till rum och ryckte lite i dom en efter en och sa de här är kassa:-( och sen sa han att det är eldförbud på alla.
Vi fick igång värmepannan den helgen och sedan renoverade vi skorstenar och kakelugnar. Så nu har vi det varmt och med första vintern i minnet, så uppskattar man värmen från element och kakelugnar.

6 kommentarer:

Vita rosor och förgätmigej sa...

Jo, du... Man ska passa sig för att göra sig ovänn med sotaren ;0). Helt fantastiska kakelugnar ni har. Kan tänka mig att ni spar en hel del pengar på att elda i dem... Vår kakelugn är även värmepanna och värmer upp varmvattnet som sen går ut i golvvärmen. Hur smidigt system som helst, och miljövänligt!
Men den är inte lika snygg som era. Man kan inte få allt här i världen.

Vi har köpt dörrar till hallen nu... Det blev gamla, slitna *blink*. Lyckades få tag på dörrar med glas i så då löste sig det problemet smidigt...
Kram/ Anna

LilleBus sa...

Åhh - vilket underbart fint hus ni verkar ha - å kakelugnen är verkligen hur fin som helst!

A home far away sa...

Kikar in och önskar dig en fin helg!
Kram Gunilla i Singapore

hemma hos lilla mej sa...

Vilket fint och underbart hus ni har.var härligt med kakelugn mysigt.Önskar dej en härlig och skön lördag vårkram Rita ♥

Mia sa...

Mysigt med kakelugn det skulle vi också ha. De dagar det är ruggigt och kallt så säger min äldsta son att nu skulle vi ha en kakelugn att sitta och mysa framför med varmchoklad.
Vilken underbart fin hall jag gillar tapeten.

Önskar dig en trevlig helg
Kram Mia

Tigris Predikantan sa...

Vi vill så gärna ha åtminstone öppen spis ... dock har vi redan ett kök som måste åtgärdas innan det faller helt!
Duktigt att ni kunde fixa mosaieken själva!
:)