fredag 30 april 2010

Vårblommor i kruka

Katten Stina såg förändringen med nya blommor på trappan.
Jag köpte tulpaner med löken kvar som jag satte i kruka.
Jag köper mycket blommor från torghandel. Något billigare och det känns mera rejält med lokala odlare.

När jag åkte till mitt jobb i går klockan 14:00 så var det 18 grader ute, fast det var lite mulet och blåsigt men det var varmt. Jag önskar er en skön Valborg!

torsdag 29 april 2010

Rosor

Rosor i fönstret och rosmotiv på sittunderlaget. I går köpte jag krukor och blommor som jag skulle plantera och visa upp sen på bloggen, men det bara regnade ute. Så jag får visa upp rosen jag köpte och krukan från second hand istället.
Fina krukor kan man få billigt på second hand

onsdag 28 april 2010

Handblåsta fönsterglas

I gamla hus så är det gamla rutor, självklart säger du, ja men är det alltid så? Många byter ut sina gamla fönster för att spara energi och energi är pengar. För ett gammalt fönster saknar väl värde? Om du undrar så tänkte jag i detta inlägget svara på just det! :-)Glasrutans historia: Går vi tillbaks till medeltiden var glaset en dyrbar importvara, som användes praktiskt taget bara i kyrkor och slott. De var hopfogade med spröjsar av bly. I Sverige började fönsterglas tillverkas på 1500-talet, men fortfarande vid 1700-talets början köptes det mesta från kontinenten. In­du­stripolitiken satte då upp målet att vi skulle kunna tillverka allting själva. Kronan införde därför 1727 ett importförbud för att främja den inhemska glasmanufakturen. Detta gav resultat; tillverkningen blev större och av högre kvalitet, medan priset sjönk. Glaset var dock fortfarande mest en lyxartikel för rikt folk. Då gav staten fönstret en ny funktion, som vi i dag är lyckligt okunniga om: som skatteunderlag. Mellan 1743 och 1809 betalade varje fastighetsägare skatt efter antalet fönsterbågar på huset. Kanske är det därför vi ser så många blindfönster på 1700-talshusen? Under rokokon moderniserades fönstren rejält. Först och främst tekniskt, därför att glasbruken nu kunde framställa betydligt större rutor. Den kost­­samma blyspröjsningen kunde därmed er­sättas av träspröjsar. Under 1900talet kom sedan det industriframställda floatglaset som gjorde att det blev olönsamt att handblåsa glas.

Lite kännetecken på olika glas.
*Dagens fönsterrutor är så kallade floatglas och de är helt plana och utan känsla av liv.
*En något äldre variant är dragna glas de är ut valsade glas och gjordes fram till 50 talet, (valsade fönster blir ojämna, vågiga på ett regelbundet sätt) Det kan finnas bubblor i dragna glas men det är mer ovanligt. Glasen som säljs idag som "gamla fönster" brukar komma från Polen och andra länder där man inte bara gör floatglas, dessa är dragna glas men saluförs ofta felaktigt som munblåsta.
*Blåsta glas just munblåsta är äldre och innehåller ofta blåser och ojämnheter. Handblåsta, eller munblåsta som det bör heta (vem blåser med handen…?) kan variera mycket beroende på vem som gjort dem. Det är detta som gör dem unika, levande och vackra. Om dom är ojämnt ojämna med blåsor, så är det nog munblåsta glas .
Gysinge centrum för byggnadsvård har i samarbete med glasblåsare fått fram ett äkta handblåst glas efter 13års övning. 1880:- /m2 för ett vitt glas, 2880:- /m2 för ett ljusgrönt. Så en sak är säkert var rädd om dina gamla rutor de är guld värda.
Denna ruta fick ett stenskott när jag klöv sten med slägga 15 meter bort. 1880:- /m2 hummm.
/Dick

tisdag 27 april 2010

Sminkbord

Sminkbordet som min man gjorde till mig.
Har jag pyntat med mina nyinköpta glasflaskor.
I går slipade och målade jag möbler, jag målar vidare idag. Det har varit perfekt att vara ute och slipa nu när det har blivit lite varmare. Vårt nästa projekt är den stora hallen på övervåningen.

måndag 26 april 2010

Ett hav av vårblommor

Elsa väntar på att komma in.
Vår hjärtsten med en penseé i gruset.
Tussilago
Vitsippor
Blåsippor
Vår granne har en del vinröda blåsippor, det har blivit nån sorts korsning .

söndag 25 april 2010

Rostema

Rosor är vackert och romantiskt.Här är mina rosmotiv i köket.
När jag kom hem i fredagskväll trött men glad att vara hemma så stod de här rosorna på matsalsbordet.

lördag 24 april 2010

Planteringsbord


Planteringsbordet är en gammal dörr.Växtbilderna i plåt och lyktor m.m är köpt på Butik Östergården.
Klart man måste ha lite botaniska bilder. Arvet efter Carl von Linné väger tungt på axlarna hos Svenska botaniker :-)
Du kan få bra Pelargoner råd Här

fredag 23 april 2010

Loppis

Det här är en del av våra loppisfynd.
De här möblerna ska målas vita.
Det är lätt att hitta gamla fina inbundna böcker på antikvariat och på second hand. Att gå på loppis är som att gå på skattjakt. Det mest spännande är när fler personer är intresserad av samma sak. Man ser som tex skrivmaskinen i mitt tidigare inlägg från 10 meters avstånd, när man kommer fram tror man att det är försent, för en person fingrar på skrivmaskinen, man går bort och lossas att man är helt ointresserad, men när personen går så kastar man sig över sitt byte och är alldeles lycklig.

torsdag 22 april 2010

Kakelugn

Av de 5 kakelugnarna vi har i vårt hus, har vi renoverat de 3 kakelugnarna på nedervåningen.
Nr1.Matsal
Skorstenen murades om och samtidigt plockades kronan eller lättare beskrivet övre delen på kakelugnen ned och anslutningen till skorseten murades om.
Nr2.Sovrum
Placeringen på den här kakelugnen i ett hörn är lite speciell, då hörnplacerade ugnar oftast är runda. Till denna kakelugn så bytte vi ut innerluckorna mot en glaslucka, rekommenderar detta då vi nu kan ligga i sängen och njuta av en öppen spis känsla.
Nr3. Vardagsrum
Sista kakelugnen på nedervåningen är lika den som är i sovrummet, men den står plant mot en vägg istället för i vinkel. Mönstren i kakelugnar är otroliga, vilket jobb att tillverka!
Nr4 Sovrum Öv
Kakelugnarna på övervåningen är inte renoverade då de var tvungna att plockas ner helt för att muras om. Det blir tydligen oftast så med övervånings ugnar då det blir mera sättningar i fundamentet 2,5 meter upp. Vi bedömde att det för tillfället var för mycket jobb och dyrt, men vi får se i framtiden.
Härlig färg och dekor är det dock på denna.
Nr5 Sovrum
Den sista ugnen är förmodligen den äldsta i huset, den är nog äldre än 1904 då huset byggdes ,men som jag har berättat tidigare så revs det en 1700 tals gård och delar återanvändes till detta hus.
Sugen på att köpa titta på nya här.

onsdag 21 april 2010

Dressingroom

När vi renoverade sovrummet till E som jag berättade om i går, så sattes väggar upp på en del av rummet och där gjorde vi iordning en walk in closet/dressingroom

Välkommen inHyllsystem och skohyllor platsbyggdesÖver 2 meter klädstång sattes upp, man kan aldrig få för mycket av förvaring.
Diamonds are a girls best friend? Marilyn kan ha rätt, men speglar kommer som god tvåa. Vi byggde en provhytt med 3 fasta speglar och 2 vinklingsbara.

E tar korten på speglarna. Här går det inte att missa att komma med på bild. Precis som det ska vara i en prov hytt.

tisdag 20 april 2010

Tonårsrum i rosa

Här är ett av sovrummen på övervåningen som var i behov av renovering. Så som nya väggar, golv och tak.
Före Önskemålet från rumsägarinnan var att färgerna skulle gå i silver och rosa. För övrigt fick jag och Anette fria händer. Det skulle bli en överraskning, rummet förseglades från insyn, så E fick inte se in i sitt rum på de 6 veckorna det tog.
Efter de 6 veckorna stor invigning med skumpa och choklad.
Kakelugnen fixades till, vi slipade och målade golven vita. Nya väggar byggdes upp, en del av rummet delades av där vi gjorde iordning en walk in closet/dressingroom så där sattes en dörr in.
En rosa fondvägg gör att rummet sticker ut lite lagom för en tonåring. Ett 2 meters sminkbord med tillhörande spegel.
En inbyggd sovdel skapar en mysigare känsla.
Vi ville göra en tuff och snygg illustration på en vägg. Vi gillar Cassandra Rhodins skisser! Så jag målade en av hennes illustrationer och bytte ut lite färger så det matchade rummets färger. En sax, 2 kort och 8 fotoramar. Klippa och fixa 1 timma.