torsdag 22 april 2010

Kakelugn

Av de 5 kakelugnarna vi har i vårt hus, har vi renoverat de 3 kakelugnarna på nedervåningen.
Nr1.Matsal
Skorstenen murades om och samtidigt plockades kronan eller lättare beskrivet övre delen på kakelugnen ned och anslutningen till skorseten murades om.
Nr2.Sovrum
Placeringen på den här kakelugnen i ett hörn är lite speciell, då hörnplacerade ugnar oftast är runda. Till denna kakelugn så bytte vi ut innerluckorna mot en glaslucka, rekommenderar detta då vi nu kan ligga i sängen och njuta av en öppen spis känsla.
Nr3. Vardagsrum
Sista kakelugnen på nedervåningen är lika den som är i sovrummet, men den står plant mot en vägg istället för i vinkel. Mönstren i kakelugnar är otroliga, vilket jobb att tillverka!
Nr4 Sovrum Öv
Kakelugnarna på övervåningen är inte renoverade då de var tvungna att plockas ner helt för att muras om. Det blir tydligen oftast så med övervånings ugnar då det blir mera sättningar i fundamentet 2,5 meter upp. Vi bedömde att det för tillfället var för mycket jobb och dyrt, men vi får se i framtiden.
Härlig färg och dekor är det dock på denna.
Nr5 Sovrum
Den sista ugnen är förmodligen den äldsta i huset, den är nog äldre än 1904 då huset byggdes ,men som jag har berättat tidigare så revs det en 1700 tals gård och delar återanvändes till detta hus.
Sugen på att köpa titta på nya här.

7 kommentarer:

hemma hos lilla mej sa...

Gomorron !!!Vilka underbara kakelugnar.Hel mysigt när man eldar i dom .Kanonfina.Önskar dej en skön dag .Kramar Rita ♥

Butik Östergården sa...

Visst kan man vara lycklig över att vara ägare till kakelugnar. Så vackra och ståtliga de är. Vi har fyra stycken i vårt hus också. Men vi har samma problem som er. Kakelugnarna på nedervåningen fungerar efter att vi bytt rör i dem. De används flitigt hela vinterhalvåret. Då det gäller de två på övervåningen så är de ej täta, de behöver alltså plockas ner till hälften och muras om. Vi har inte orkat att dra igång med detta ännu. Men det blir väl så småning om.

Kram Helen

Maria/Javabönan sa...

Vilka vackra kakelugnar ni har...jag är så avis. Vårt hus är byggt på 30-talet så här finns bara en öppen spis och den känns som den är gjord på 50-talet.

Den tidigare vedspisen i köket är utbytt mot en nyare, men jag tänker byta tillbaka när vi renoverar köket sen.

Jag tycker inte att det spelar roll om de fungerar, de är ju så vackra som möbler ändå.

Ha det mysigt!

Kram,
Maria

Helly på Sicilien sa...

Jag skulle oxå vilja ha kakulugn här. Kan kanske tyckas lite onödigt, men det blir faktiskt lite kyligt på vintern här med och kakelugn är ju så vackert...

Jenny sa...

Hej!
Vilka underbara kakelugnar ni har!! Och 5st dessutom:) Vi satte in en i vårt hus när vi flyttade in, den är nytillverkad men i gammal stil, den är vi jättenöjda med!

Blir inte så lite avis på ert fina dressingroom/walk-in-closet du visade i förra inlägget! ;)

Ha det gott!
Kraam Jenny

pepperkverna sa...

Så utrolig vakre kakkelovner, Og hvilket nydelig hjem! En glede å se! Hege

Linas Vita Hem sa...

Hej hej!

Ja tack för tipset, håller med att man ska ha ett par egna "förstaskor". Jag är då himla glad att jag har mina första skor kvar!:)
Så lyckligt lottade ni är att ni har 5 så fina kakelugnar, så vackra!

Kram/L