onsdag 16 juni 2010

Pelarasp, även kallad Älgaråsasp

När vi flyttade in i vårt hus så var trädgården helt igenvuxen. Det var som i en regnskog, träden växte höga för att nå ljuset. Vi började att invertera och titta på vad för träd som gick att ha kvar. Vid sidan om huset i en syrenbuske så pekade vår granne ut en liten Pelarasp på 5 meter och förklarade att den var sällsynt och speciell för just denna trakten, den ska ni vara rädd om sa han. Döm av vår förvåning när vi hittade 2 till på över 20 meter inne mellan alla träden som vi skulle ta ned. De här träden har vuxit i så tät vegetation att de helt saknar grenar på de första 15 meterna. Pelaraspar växer ju oftast i glesare vegetation och då får de grenar längst hela stammen. Skulle kunna kalla de här för penselasp, ser ju ut som en målarpensel!
Beskrivning:Pelarasp, även kallad Älgaråsasp (Populus tremula 'Erecta' ) är en smal, pelarformig variant. I en dunge strax utanför Älgarås i kanten av Tiveden, föddes världens första pelarasp. Upptäcktes av torparen Nilsson på det lilla torpet Långmossen, som låg alldeles bakom Högshults skola. Det var omkring år 1840, som Nilsson satte skydd kring det ovanliga trädet, som snart förökade sig genom rotskott. Det finns mängder av pelaraspar i dessa trakter och samtliga härstammar från just denna dunge. Pelaraspen förekommer även planterad i parker och privata trädgårdar i övriga Sverige. Den uppskattas som parkträd främst på grund av sitt utrymmessnåla växtssätt.

11 kommentarer:

STENLYCKA sa...

Godmorgon!
Vilka träd så annorlunda. Tack för den intressanta beskrivningen.
Önskar er en bra dag, vi verkar få ett härligt sommarväder idag,så njut och det. Jag är jag glad att solen lyser för ikväll skall vi på huvudbiblioteket och filialer har vår årliga sommargrillfest hos vår chef innan semestrarna börjar.
Kram Raina

Butik Östergården sa...

God Morgon!
Har aldrig hört talas om detta träd! Ser verkligen ut som en målarpensel. Vad trevligt att ni fått tag i historien om trädets tillkomst.

Vilket arbete ni måste haft med er trädgård och alla träd. Jag får lite ont i hjärtat när jag skall ta ner ett stort träd. När man tänker så många år det har stått och växt till sig.

Kram Helen

Skogslyckan sa...

Men vilka häftiga träd. Förstår att ni behöll dem. Stammen har en vacker grå färg, påminner lite om bok. Det är väl det enda jag tycker är tråkigt med platsen vi byggt Skogslyckan på att det är gammal åkermark och knappt några träd. Det tar ju liksom några år innan de växer upp...
Ha en underbar dag. Kram Pia

Siw sa...

Hej! Jag heter Siw och bloggar lite själv. Jag har följt din blogg sedan jul och det är alltid morgonens höjdpunkt att få läsa den. Den är oerhört fin, alltid uppdaterad och intressant.
Nu kunde jag inte hålla mig från en kommentar när jag såg era Pelaraskar. Jag har heller aldrig sett dem se ut så här, men vid Hajstorp, en bit från Töreboda finns det en hel rad Pelaraskar på båda sidor om kanalen. De är väldigt säregna och mycket vackra. Kanske värt ett besök?
Hälsning från oss

hemma hos lilla mej sa...

Vilka härliga träd.....Skoj att ni fått veta lite historia bakom .Vad fint ni har det i er trädgård.mmen så är det ju mycket jobb bakom oxå.Önskar dejen härlig dag vännen.kram Rita ♥

Helly på vift sa...

Jaha, vilken tur att Sune sa till. Synd att några av träden ni hade sparat föll under stormen för ett par år sedan, men det är väl vanligt att det blir så tyvärr...

Husbilsresan sa...

Vilka häftiga träd...har varken sett eller hört talas om pelarasp tidigare, så det var intressant att läsa om dom.
Ha det gott!
Kram/Gunn

Mot nya äventyr ! sa...

Va skoj att ha något så unikt i sin trädgård !
Jättehäftiga träd !!
Ha en fin dag ! Kram , Helen :0)

where the forest end... sa...

Hehe vilka sjyssta spiror! Dom får ni ju inte såga ner.. om det nu inte blir väldigt kallt nån vinter och ved-förrådet skriker i tomhet!

Huset vid ån sa...

Dom träden var verkligen speciella o annorlunda....Hoppas att du får en bra dag med mycket solsken....Sommarkramar Therese

Unknown sa...

Hej där uti landet. Vi har trädgården full av dessa träd. Togs hit till Tulebo av min svärfar Nils Dahlbeck någon gång på 1970-talet. Lev väl.