tisdag 29 juni 2010

Impulsköp av rhododendron

I går morse så körde vi vår dotter till hennes sommarjobb, vi skulle passa på att handla lite mat, men vi körde förbi trädgårdshandeln och de hade storrea med 50 % på nästan allt. Så då passade vi på att köpa in lite rhododendron.Nu tror du att vi är extremt impulsiva som bara tok köper en massa plantor och det har du rätt i. Vi har diskuterat att anlägga en liten dal av rhododendron men inte nu i sommar, men man får vara lite flexibel när tillfällena dyker upp. Började att markbereda vid sluttningen mot stenmuren här kommer det att bli en oas av rhododendron när det växt till sig hoppas vi.
Här följer lite värt att veta om Rhododendron:

Rhododendron räknas till de vackraste blommande buskar som finns i våra trädgårdar och parker. De över 1000 kända vildarterna härstammar huvudsakligen från nordvästra Kina och Japan, men även i Nordamerika, på Balkan och i Alperna hör de hemma. Under en tidsperiod på ca 150 år utvecklades många hybrider vilket resulterade i att ungefär 12 000 olika Rhododendron och Azaleasorter skapades.

Planteringsanvisningar: Plantering ske året om men lämpligast är sept-nov eller mars-maj. Planteringsgropen bör vara 3-4 ggr större än jordklumpen. Den uppgrävda jorden blandas med 50-70% genomfuktad torv eller liknande mullmaterial och används till återfyllningen vid planteringen. Tänk på att rotklumpen skall vara väl genomblötad, även efter planteringen behövs rejält med vatten. Eventuella "förpackningar" av t.ex. juteväv kring jordklumpen skall ej avlägsnas, endast knuten kring stammen klipps upp när plantan har placerats i gropen. Naturligtvis skall jordklumpförpackningar av andra material (ex plastkrukor, plastfolie, eller lerkrukor) avlägsnas. Man skall alltid plantera Rhododendron i samma djup som de varit planterade i innan, absolut inte djupare! Jorden kring plantan skall inte förtätas genom tramp.

Gödsel: Rhododendron trivs bäst om de står ganska tätt, de ger varandra på så sätt skydd. Eftersom plantorna inte har något stort rotsystem behöver de varje år påfyllning av näringsämnen. Vid höstplantering bör den första gödselgiven ges i mars/april eller när tjälen har lämnat jorden. Då ges benmjöl (ca 100 gr/kvm) och mineralgödsel (ca 50 gr/kvm). En andra gödslingsomgång utförs efter blomningen, i synnerhet om våren varit regnrik. Vid vårplantering skall man vänta med gödslingen tills efter blomningen eftersom det är viktigt att plantorna har rotat sig ordentligt.

Jord: Rhododendron föredrar en humusrik jord. Det skall vara luckert, tillräckligt fuktigt och ganska surt men utan stående fuktighet. Det optimala PH-värdet ligger mellan 4,5 och 5,5 men värden mellan 3,0-4,5 pH och 5,5-5,8 pH kan också fungera. Om värdena avviker för mycket sätter det tydliga spår på plantans utveckling.
De flesta jordar bör alltid förbättras med in blandning av torv eller lövjord för att ge en hög humushalt. Jord med för hög lerhalt är olämplig eftersom den har en hög alkalisk reaktion och släpper dessutom inte igenom tillräckligt med vatten och syre. Även jord med för hög kalkhalt är olämplig men om man vill plantera Rhododendron ändå så krävs omfattande jordförbättringsinsatser. Man kan som exempel bygga upp rabatter av torvblock, som fyllts med lämplig jord.

Blomning: Blomningstiderna kan variera mycket, inte enbart på grund av art eller sort utan även på grund av väderförhållandena. Överblommade blommor behöver inte avlägsnas men om man vill göra detta, för att nå en bättre tillväxt och rikare blomning inför kommande säsong, måste det göras ytterst varsamt så att inte kommande knoppanlag skadas.
Källa: Sofiero Blomster & Trädgårdshandel,

9 kommentarer:

STENLYCKA sa...

Ja, det är klart man skall ta tillfället och när det är 50% så är det absolut rätt. Kan se för mitt inre hur vackert det kommer att bli om några år med blommande rododendron intill den vackra stenmuren. Vad kommer det att bli för färg på blommorna?
Ha nu en bra planteringsdag och vattna mycket!!!
Kram Raina

Skogslyckan sa...

Men du jag kan riktigt se det framför mig hur fint det kommer att bli...mmm stenar!! Är annars inte så förtjust i dem, men det är mest för att jag tycker de är lite fula och risiga när de inte blommar. Men jag har faktiskt funderat på att det kunde vara fint nere i vårt skuggiga hörne, mot skogen. Nu inspirerade du mig..hm..vart har de rea här...
Kram Pia

Hanna sa...

Så fint det blir.
kram
Hanna

Helly på Sicilien sa...

Kommer ni plantera dem vid muren? Det skulle bli superfint tror jag :-)

Hoppas det fina vädret håller i sig!

Kram från sicilien.

Mormors vita sa...

Rhododendron är vackra, men jag har inte lyckats bra med dom jag haft =(Tack för din gulliga kommentar inne hos mej! Ha det gott! Kram/Gunn

Susanne sa...

Har ni varit på Sofiero och tittat på Rhododendrondalen? Annars är det ett hett tips! Kram / Susanne

Frida- trendenser.se sa...

Rhododendron som är så underbara! Synd att de blommar under en så kort period bara.
/Frida

Jenny sa...

Hej Anette!
Rhododendron är en sån vacker växt! Önskar vi oxå hade det på tomten! Kul att få veta mer om denna växt!

Ha det gott!

kraam Jenny

Annies Blå sa...

Det kommer säkert att bli jättesnyggt med en oas av rhododendron :). Jag tackar för faktadelen, alltid roligt med ny kunskap! Hoppas ni lyckas med er plantering :). Kram/Annie