torsdag 25 februari 2010

Vedspis

Före När stormen Per hälsade på vintern 2007 hade vi inte börjat renovera köket. Vi blev utan ström flera dagar. Då när vi inte ens kunde laga varm mat bestämde vi oss för att installera en vedspis. När centralvärme installerades i huset på 50-talet användes den skorstenspipan som var till vedspisen och då slängdes vedspisen ut. Vi hittade vedspisen i vedskjulet, spisen renoverades och vi drog en ny pipa i ventilationskanalen på skorstenen.
Ett nytt spisfundament med vedfack murades upp, vi byggde även en spiskåpa. På murstocks-väggen som delvis är ett fundament för kakelugnen på övervåningen sattes en bakungns-lucka in.
Man kunde verkligen göra snygga "loggor" förr. Märket på luckan har initialerna i bröderna Jean & Carl Gerhard Bolinder.

6 kommentarer:

Vita rosor och förgätmigej sa...

Det blir verkligen ett hem med en vedspis. Vi hade en tanke att sätta in en i vårt nya hus eftersom det fanns en extra i torpet. Blev inte av under bygget men tanken finns kvar. Värmen är ju helt underbar från en vedspis... Och vackert är det!
Kram/ Anna

Susanne sa...

Så massa jobb ni lagt ner på ert hem..men så fint det är..Tycker detta är så spännande att följa..Kram till dagen Susanne

Anna sa...

Hej!
Vilken otroligt fin vedspis ni har! Detta blir en till blogg att följa! :)
Kram /A

Lavendeldockan sa...

Det blev ju jättefint med vedspisen,vad ni kämpar,vet hur det är att renovera.
Vi hade bara 4veckor på oss att renovera så vi jobbade dag som natt men skönt är det när de är klart.
kram

Helly på vift sa...

Vilken tur att de inte slängt bort vedspisen. Trodde faktiskt att den redan var där från början...

Butik Östergården sa...

Tänk vad fint det är med gamla vedspisar. Vi har en som står i lillstugan med ugn precis som eran. Skall provtrycka den till våren och se om vi kan använda den. Har faktiskt redan testat till gubbens förtret. Det funkade utmärkt. Men han är så noga med att man måste ta hit sotare och följa alla regler.

Vi har faktiskt två till som står i ett av uthusen. Vi vet inte vad vi skall göra med dem än men en idé vore ju att ställa en i butiken och mura in den någonstans. Få se vad det blir.

Önskar dig en härlig helg!

Kram Helen