onsdag 23 oktober 2013

Verktygsförvaring i 5S retrostil

I garaget gjorde jag vitrinskåp av gamla fönster för att hänga verktygen i.
Jag är inte den mest ordningsamma människa som finns, så här var det ett bra tillfälle att styra upp det så bra som möjligt.
Nu är jag lite miljöskadad då jag har arbetat med 5S på jobbet. För den som inte vet vad 5S är så är det en japansk metod att få ordning och reda genom att städa, sortera, standardisera, o.s.v.  Först så sorterades de verktyg ut som används mest, sedan fotograferades verktygen i den ordning de ska hänga.
En bild i fullskala av samtliga verktyg gjordes i svartvitt och plastades in som bakgrund i skåpet. Sedan monterades verktygskrokar och hängen i skåpen.
Svartvita bilderna har två syfte. Ett: det ska vara lätt att se var verktyget ska vara, hade det varit i färg hade det varit svårt att se vad som saknas. Två: svartvitt är ju lite mera retro och passade in bättre.
I skåpet för sortimentlådorna  är det mera 5S struktur, lådornas innehåll är tydliggjort med innehållet fastsatt på kanten i stället för en etikett.
Strömbrytare med förklaring.
Standardisering är en del i 5S. Vad kan vara mera standardisering än en gammal instruktionsbok. 
Chilton auto repair manual 1954-1963 är tillräckligt retro för att passa i här. 
Över alla skåpen råder kaoset... nja så illa är det inte, där har jag ställt lite gamla verktyg som prydnad.
Ett av verktygen är den här vinkelhaken, den har min farfar som var snickare gjort, allt var inte bättre förr men den här är det. Det är bevisligen kvalité på grejorna när den efter 70 år fortfarande är 100% exakt.
//Dick



14 kommentarer:

Prinsessorna på Bellevue sa...

Åhh, jisses så många smarta lösningar och VILKEN ORDNING!!!! Så där som man önskade att man hade själv och vilken tidsbesparing när man vet var allting är! Tål att fundera på och kanske blir det något liknande härhemma... Vad det lider.

Kraam
Petronella

Vardag och flärd sa...

Du säger att du inte är så ordningssam! Himmel, det är så snyggt och välplanerat och jag visar min son och han bara suckar. Så vill jag ha det, säger han. Tack för att du visar!
Kram Eva

Bittan sa...

Oh majjjjj gaaaadh , Dick ! D E T T A ska jag visa mannen !!!!!
Här hittar ingen mer än HAN själv i Skogssäters garage vilket är stort nog för att få plats med 3 bilar men om man lyckas klämma ner en leksaksbil emellan alla bra å ha maskiner och får man vara glad :-)))
Lycka till med utbildningen Anette , va kul det låter ,
en sån där fröken mossa får du väl se till att kopiera att ha hemma.
Kram Bittan

EM sa...

Visade Janne garaget. Han blev lätt grönfärgad av avund,,, och blev djupt imponerad av alltet... Men det där med 5S, standardisering, struktur och sortering, det är mina takter det. Åtminstone i början. Älskar etiketter, lådor och ordning. Först. Sen har allt en viss förmåga att se ut som om man varit med om en sprängning... ja ni vet ju hur vi hade det... men märkligt nog så har vi ganska bra koll på vad vi har...i brötet...
Nu är där ganska tomt, mer feng shui, lrvaddetheter...
hälsa frugan
kram elsamarianne

Lindas plats sa...

Vad snyggt det blir i garaget hos er, bra lösningar med.
Ha en bra dag
Kram Linda

Gunillasljusglimtar sa...

Oj är du inte ordningssam? Det ser jag att du är Dick:)) Kul med ordning o reda,gillar min gubbe också! Snyggt blev det Kram Gunilla

MirandaMaräng sa...

Oj vilken ordning!! Har aldrig sett ett garage så välstädat och fint!!! :-)
Ha en fortsatt fin vecka!
Kram
MirandaMaräng

Butik Östergården sa...

Jag är helt övertygad om att min man inte har hört talas om 5S! Borde skicka honom på utbildning om detta!

Helt fantastiskt fint och vilka snille lösningar, dessutom vackert, ja hur det nu kan vara vackert med verktyg! Men är de gamla, så är de ju faktiskt väldigt vackra!
Anette kommer väl inte att se till dig så ofta nu! Då du kommer att tillbringa din tid i den fina verkstaden.
Kram Helen

Snäckskalsdalen. sa...

OMG, vilken fin ordning. Rena drömmen att titta på för mig som lär ha sorterat gemen åt samma håll en gång i tiden när jag var ytterst effektiv....! Det har liksom gått över.
Det roliga är att japanerna är så noga på sina arbeten med ordning och reda men i hemmen är det med våra mått mätt i regel kaos. (Jag har bott i Japan).
Men deras metoder är fantastiska!
Agneta kram

Browneyedgirl sa...

Hej hopp =) Vilken härlig ordning, jag skulle behöva fixa här hemma bland verktygen med *skrattar* Men det drar jag mig för, fast sen när jag letar efter något muttrar jag om det igen. Kram och ha det bäst

Ansibecki sa...

Jag är grymt imponerad av ordningen. Skulle behöva mer av den varan här hemma ;) Snyggt blev det med :)

Blommiga Rutan sa...

Ojojoj så fint! Vilken ordning!
Mannen är redan ute i garaget och städar! Det är faktiskt sant!!!
När han kommer in för en kopp kaffe ska jag visa det här! Eller? Då kanske han bosätter sig därute, jobbar dygnet runt för att få ordning!?

Härlig helg till dig
Kramar Anncathrine

Anonym sa...

Men så snyggt och i garaget av alla ställen. Oj oj!!!
Ordning och reda, verkligen!!!
Ha en skön söndag
Kram
AC

Mycket annat & lite betong sa...

Oh, kan man ha sådan ordning?!
Måste visa min man. Vi har inget garage men en snickarbod som ständigt städas men än ser jag ingen skillnad.

Kram Agneta