fredag 21 maj 2010

Kockums. Emaljkärl från Ronneby

Rariteter på loppmarknad! Emaljerat från Kockums i Ronneby. Men man kan än i dag, trots att emaljtillverkningen gick i graven för drygt tre decennier sedan, bli ägare till emaljerade hushållskärl från Ronneby.

Annons om emaljerade hushållskärl från Kockums i Ronneby.Om du är osäker på om du har en kockums så ser stämpeln ut så här.K.E.R Kockums Emaljerverk RonnebyMåttkärl med Oz, PTS. och Gr. Det gäller att vara internationell. Den klassiska färgen är beige och grön dekor, men det tillverkades även i vitt med blå dekor som på vattenhinken här. De finns säkert i andra färger också.

Ny produktion vet jag inte om det finns, men ett finländskt företag OY Wärtsilä köpte upp kockums verktyg. Vattenkannan är en nostalgisk specialutgåva av Weibulls. Annars så finns det fortfarande en hel del på loppis, skynda att fynda!

14 kommentarer:

Gela sa...

Men gud vilka fina saker. Vet att jag har sett några liknande för länge sen. Vackra samstämda färger och vackra föremål. Ha en fin dag/Gela

Lena sa...

Vilka jättefina saker.
Precis rätt som bara är vakert att ha stående och ger en lyxkänsla att använda.

Heléns Hantverk sa...

Visst är dom jättefina !! Jag har en liten samling oxå. Alltid kul när man hittar ngt nytt. På den senaste loppisen jag var på såg jag en kockums-kanna , blå-vit, med blommor på . Det har jag aldrig sett förr. Men hon skulle ha 400 kr för den . Lite mycket för mig. Synd !
Så mycket fint du hittade på second hand !!
Ha en fin dag ! Kram , Helen :0)

Skogslyckan sa...

Underbara gamla emaljerade föremål..finns en hel del ute på loppisarna, men de är ofta ganska dyra tyvärr. Men det är liksom ett obligatoriskt inslag i den svenska lantliga stilen. Ett sommartorp utan kockums..nej det funkar inte.
Ni skall jag ta tag i mitt fredags historie inlägg! Ha en bra dag!
Kram Pia

hemma hos lilla mej sa...

Vilka underbara gamla saker.Bara så himla mysiga.Önskar dej en mysig fredag.Kramar Rita ♥

Huset vid ån sa...

Jättefina saker som inspirerar till att man vill plantera o göra fint....Önskar dig en Trevlig o Skön Pingsthelg! Kram Therese

Butik Östergården sa...

Å vad mycket vackra kockums kärl du hade. Jag har också en liten samling men inte så mycket som du har. Lyckliga dig!

Hoppas du får en härlig pingst!

Kram Helen

Maria/Javabönan sa...

Gomorron!

Värst vad du fyndar allt möjligt. =)

Lådan med små fack är ett tryckerikast, dvs man förvarande små bokstäver där som man byggde texter av till att trycka med. Jag har också ett sånt, där jag samlat allt som är för smått för att ha någon annanstans.

Kockums är också härligt, jag fick ett handfat i beige med mig hem från Sollerön. Fast egentligen samlar jag på vita saker med röd kant. Jag har tänkt att ha dem i en picknickkorg som jag ska göra i ordning när jag får tid. Ytterligare ett projekt som bara är i huvudet än. ;-)

Den nytillverkade vattenkannan var verkligen vacker. Jag fick en stor gammal i zink med mig från Sollerön och sen har jag en stor och en liten sen tidigare. Man behöver ha några stående med vatten tills det är dags att vattna på kvällen.

Faktum är att jag skulle nog behöva minst en till. *hihi*

Här har det blivit ytterst lite dator de senaste dagarna, det finns massor att göra och det är bäst att passa på när man har vädergudarna med sig. I dag har vi lite mulet här så jag ska gå upp och måla tak i grabbarnas rum.

Hoppas det blir soligt och varmt i helgen!

Kraaaaaaaaaam,
Maria

Maliva`s verden sa...

Emalje er tingen;o) Mange fristelser her med andre ord. God pinse til deg fra Maliva

Helly på Sicilien sa...

Oj, vad ni fyndat. Vart ska ni ha kärlen?

Ellinor Forsblom sa...

Emaljerat är så mysigt har själv samlat några Kärl.
Ni har ju så många Vackra Emaljerade Kärl kul att se dom.
Trevlig Helg
Kram/Ellinors Hus

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Det senaste jag såg från Kockums, var en bidé i en ställning... Och det var på auktion jag såg den. Den blev inte så hiskeligt dyr ändå... och det var en kul grej.
Mycket fina saker du hade!
kram
Marie

Cilla - Vit som snö sa...

Jag är också lycklig ägare av ett par fina saker därifrån o förvånas över att dom går så billigt på loppis o auktioner! Fina är dom!
Jaa visst har bloggandet medfört mycket positivt, jag har aldrig varit så förtjust i tv, lite för rastlöst lagd...men efter bloggens inträde är det ännu mindre!
Ha en riktigt mysig helg ni också!
Kram Cilla

Of Spring and Summer sa...

Vilken fin samling emaljerat!!
Önskar en trevlig helg.
Ingrid