lördag 15 maj 2010

Bygga en vedspis kåpa

Om man installerar en vedspis och vill ha en kåpa så går det att köpa färdiga kåpor hos diverse tillverkare. Kostar en slant ca 15,000kr. Men det finns ett billigare och framför allt ett roligare sätt.Börja med att bestämma hur stor kåpan ska vara, klipp gärna ut kåpan i wellpapp eller liknande för att se om proportionerna stämmer.
Bygge en stomme av 1 mm plåt bocka nederkanten för hyllan, vik även fästöglor att skruva mot vägg och tak. Fäst plåtstommen mot väggen och taket.
Köp 50mm Ytong, lägg på ytongskivor skruva fast och forma efter eget tycke med kniv eller grov fil, det går att såga men det sliter på verktygen så köp en billig såg. Det går att skulptera ut ganska bra i ytong som är ett lättarbetat matreal, småspringor fylls senare ut med cement.

Blanda en tjock sats cement av ganska finkornig sort
och lägg på cement så du får en jämn och slät yta. Låt torka en dag måla sedan med matt vit färg.Ha det så roligt och lycka till /Dick

5 kommentarer:

Ellinor sa...

Vakul med tips,den ni gjort är Jättesnygg.
Ska nu iväg o jobba
Kram/Ellinors Hus

Lena Celine sa...

Oi så flinke dere har vært. Den ble kjempe fin!!!!!

Klemmer fra Lena

helenesgårdsromantik sa...

känns som jag blivit lurad gav 42,000 för murad kupa och underede där järnspisen sitter och då är kupan inte putsad på insidan har du gjort det.Ni har ett väldigt vacker kök.

Annies Blå sa...

Hej! Vilket jättevackert hem ni har. Speciellt köket är så fint! Till denhär bloggen kommer jag nog tillbaka för att få inspiration och idéer :). /Annie

where the forest end... sa...

Va kul att du la upp en inlägg om det! Vi ska ge oss på exakt detta så snart vi börjar riva ut det skabbiga kök vi har i nuläget! ;)

/charlotta