onsdag 28 april 2010

Handblåsta fönsterglas

I gamla hus så är det gamla rutor, självklart säger du, ja men är det alltid så? Många byter ut sina gamla fönster för att spara energi och energi är pengar. För ett gammalt fönster saknar väl värde? Om du undrar så tänkte jag i detta inlägget svara på just det! :-)Glasrutans historia: Går vi tillbaks till medeltiden var glaset en dyrbar importvara, som användes praktiskt taget bara i kyrkor och slott. De var hopfogade med spröjsar av bly. I Sverige började fönsterglas tillverkas på 1500-talet, men fortfarande vid 1700-talets början köptes det mesta från kontinenten. In­du­stripolitiken satte då upp målet att vi skulle kunna tillverka allting själva. Kronan införde därför 1727 ett importförbud för att främja den inhemska glasmanufakturen. Detta gav resultat; tillverkningen blev större och av högre kvalitet, medan priset sjönk. Glaset var dock fortfarande mest en lyxartikel för rikt folk. Då gav staten fönstret en ny funktion, som vi i dag är lyckligt okunniga om: som skatteunderlag. Mellan 1743 och 1809 betalade varje fastighetsägare skatt efter antalet fönsterbågar på huset. Kanske är det därför vi ser så många blindfönster på 1700-talshusen? Under rokokon moderniserades fönstren rejält. Först och främst tekniskt, därför att glasbruken nu kunde framställa betydligt större rutor. Den kost­­samma blyspröjsningen kunde därmed er­sättas av träspröjsar. Under 1900talet kom sedan det industriframställda floatglaset som gjorde att det blev olönsamt att handblåsa glas.

Lite kännetecken på olika glas.
*Dagens fönsterrutor är så kallade floatglas och de är helt plana och utan känsla av liv.
*En något äldre variant är dragna glas de är ut valsade glas och gjordes fram till 50 talet, (valsade fönster blir ojämna, vågiga på ett regelbundet sätt) Det kan finnas bubblor i dragna glas men det är mer ovanligt. Glasen som säljs idag som "gamla fönster" brukar komma från Polen och andra länder där man inte bara gör floatglas, dessa är dragna glas men saluförs ofta felaktigt som munblåsta.
*Blåsta glas just munblåsta är äldre och innehåller ofta blåser och ojämnheter. Handblåsta, eller munblåsta som det bör heta (vem blåser med handen…?) kan variera mycket beroende på vem som gjort dem. Det är detta som gör dem unika, levande och vackra. Om dom är ojämnt ojämna med blåsor, så är det nog munblåsta glas .
Gysinge centrum för byggnadsvård har i samarbete med glasblåsare fått fram ett äkta handblåst glas efter 13års övning. 1880:- /m2 för ett vitt glas, 2880:- /m2 för ett ljusgrönt. Så en sak är säkert var rädd om dina gamla rutor de är guld värda.
Denna ruta fick ett stenskott när jag klöv sten med slägga 15 meter bort. 1880:- /m2 hummm.
/Dick

6 kommentarer:

Ekenäs Sophie sa...

Hej!

Ja det munblåsta glaset som Gysinge tagit fram är verkligen inte billigt. Men det är inte många av deras produkter som är det...

Det är synd att vissa inte värderar sina gamla fönster och byter ut dem men det är tur att en del av dessa ändå lägger ut dem på Blocket så man ändå kan få tag på munblåst glas billigt. //Sophie

Unknown sa...

Vad intressant. Man tror att de inte àr vàrda sà mycket, men dessa siffror menar ju annat. Mycket intressant sammanfattning som àven ger en fòrklaring till varfòr det finns sà mycket gamla glashyttor (visste heter de sà?)i Sverige.

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Här fick man sig en historielektion i glasets historia :)) Kul och intressant!
Och skatten var hög också för de som byggde med fler än åtta? (tror jag det var ) stockar högt hus. Det är därför många gamla timmerhus är så låga...
Kram
Marie

where the forest end... sa...

Jadu han lämnade inte bara "lite" saker den skrotnissen, här har vi allt från motorhuvar, bildäck, till kläder och tomflaskor. Och det värsta är att allt bara är dumpat hejvilt runtom gården. Förstår inte hur en del kan bara slänga ut saker på sin egen tomt dessutom..

Och för övrigt; tack så mycket för lektionen i ämnet glas :)

/charlotta

Anonym sa...

Trevlig läsning och jag gillar verkligen er sida/Mvh Erika i Dalsland

Anonym sa...

Mycket intressant läsning, tack för den informationen.
Problemet är ändå att många pratar om att floatex och kanske även det antika glaset har olika ytor, om det är efter att de gjutits på en plan yta med tennunderlag eller vad det nu kan vara.
Jag vet att mycket gamla fönster har en väldigt ojämn struktur, ibland svårt att se igenom och att det beror på hur de tillverkats.
När man hettar upp ett fönsterglas floatex blir det grumligt eller grönskimrande när det kallnar kan du svara varför detta uppstår.
Fönsterglaset har som många sagt en tennyta, hur ser man det?
Många varma julhälsningar från Esbjörn