lördag 1 maj 2010

Måla Shabby Chic

Vi har fått lite frågor om hur vi har målat våra möbler Shabby Chic.
Utan att utge mig för att var någon expert på området, tänkte jag att berätta hur vi har gjort.

Jag kommer att berätta steg för steg och vi börjar med underarbete.
Underarbete:
1. Bort montera ev. beslag och handtag.
2.Slipa lite lätt med ett fint sandpapper för att få en bra fästyta för färgen.
3.Torka av med målar tvätt för att få en fettfri yta.

Val av färg:
1. Grunda. Om det tidigare varit en inoljad eller lackerad yta bör du grunda med ex. Beckers oljebaserade Grepp grundfärg. Annars finns det en risk att det flagnar.
2. Om du vill ha en mörkare färg som kommer fram vid genomslipning så grunda med en mörk nyans, men då kan det behövas mera strykningar av täckfärgen.
3.Nyans. Ledordet för alla färger när det gäller Shabby Chic är ju ljust.
Det innebär att huvudfärgskalan håller sig inom vitt, creme-färgat, ”antikvit”, vaniljsås-gult och ljust grått.
4. Täckfärg. Köp en billig färg som är matt under 10 (skalan för färgglans 2=helmatt 10=matt 40=halvblank o.s.v)

Nymålad före nötning/slipning

Skapa patina:
1. Sandpappra på hörn eller liknade på ytor som brukar bli nednötta. Hur mycket som är lagom ? Ja det är efter eget tycke och smak. Generellt så är vi väldigt försiktiga i norden, så om du sliter ned för mycket så kan man alltid säga att man har gjort Amerikansk eller Fransk stil.
2.Efterbehandla vid behov om du vill ha en tåligare yta med Parafinolja, stryk på ett tunt lager med trasa eftertorka bort överflödet med en torr trasa.Du kan även vaxa in ytan med antikvax.

Färdigt !

Efter ned slipningen så blir det liv i möbeln. Gömda detaljer kommer fram.

Här syns en genom slipning så att flera lager färg kommer fram, det blir ett härligt djup på detaljerna.

Färger och mönster:
Som jag berättade tidigare så är ledordet för alla färger när det gäller Shabby Chic ljust. Det innebär att huvudfärgskalan håller sig inom vitt, creme-färgat, ”antikvit”, vaniljsås-gult och ljust grått. Allt detta ljusa kontrasterar fint mot enstaka möbler eller detaljer med lite mer dekor. Det kan till exempel vara ett skåp i mörkt träslag, men oftast är även möblerna i Shabby-stilen ljust färgade eftersom de dominerar ett rum så starkt. Däremot kan mindre inredningsdetaljer vara både mörka eller mönstrade. Till exempel svarta tavelramar mot vita väggar, svartvita/sepiafärgade fotografier, vitt + silver… Vanligt är också enstaka detaljer som textilier i romantiskt blommönster.
Man kan med fördel också blanda kontraster i material: exempelvis ljuva gammaldags Mårbackapelargoner i ruffa betongkrukor, ljuva ros-tyger i kombination med grovt oblekt linne, svarta ramar till gamla blekta vykort.Det finns några grafiska mönster som ofta återkommer: franska liljan, kungakronor, barn, änglar, bokstäver eller text på saker och ting … Källa:Shabby Chic.nu
Om du är nyfiken och vill veta mera om Shabby Chic så kan jag rekommendera Sajten Shabby Chic.nu Det är en icke kommersiell sida, gjord av entusiaster som helt enkelt bara älskar allt Shabby!

11 kommentarer:

  1. Vilket arbete det verkar vara att måla shabby möbler... Blir lite sugen på att försöka på några till ungarnas lekstuga...

    Angående mina trädgårdsland så har han alldeles rätt! Jag använder hästgödsel och gödslad halm från hönshuset på hösten. Det kryllar av maskar så jag misstänker att jorden mår rätt bra ;0)
    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  2. Vad bra beskrivning.
    Precis vad jag behöver.
    Jag hade tänkt måla om en del möbler snart och tänkte måla i den stilen ungefär.
    Har flera saker som behöver målas om, får se hur mycket jag orkar.

    SvaraRadera
  3. Underbar sida med flera bra tips =) tack för det! Håller på med farmors gamla bord nu men tycker det är lite svårt att få till en äkta sliten stil, det ser fortfarande lite väl nymålat ut...men eran sida har hjälpt mig massor så nu kör jag igen. Visa gärna bilder på fler bilder =) Tack tack Hanna

    SvaraRadera
  4. Vilken fin blogg jag hittade. Och vilka fina tips du kommer med. Kul med folk som delar med sig av sina ideér *ler*

    Kram Cattis

    SvaraRadera
  5. Vilken mysig blogg du har, mycket fint att kika på:)
    Camilla

    SvaraRadera
  6. tack för info om målningen shabby chic. Hem och testa. Var svårt att hitta på nätet

    SvaraRadera
  7. Tack för tipset hur jag ska måla för att få den slitna looken.

    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Vilken inspirationskälla denna sida är. Jag ska ge mig på några gamla möbler som tills nu varit bortglömda och gömda. Tack för att du delar med dig så frikostigt.
    E-L

    SvaraRadera
  9. Tack för de bra tipsen. Målar just nu ett vitrinskåp i shabby chic. Det är lite pyssel men det blir nog bra. Har fått ännu mer inspiration nu när jag läst din blogg.
    Tack Katarina

    SvaraRadera
  10. Det var jätteintressant att läsa om shabby chicmålningen. Jag har bara en fråga och jag undrar hur länge man ska vänta med att slipa fram de gamla kanterna från det att man har färdigmålat?
    Hälsningar och tack Annette

    SvaraRadera
  11. Hej
    Tack för ditt utförliga svar :)
    Har fler frågor ... spelar det någon roll om färgen är vattenbaserad eller oljebaserad ?
    Om föremålet är betsat innan kan man även då putsa av och måla med tx. svart färg eller ska man köra med häftgrund först ?
    MVH Lena

    SvaraRadera