lördag 16 januari 2010

Stenbyggare del1 "Kall lagd stenmur"

Hej!

-Ödet har olika saker på lager för var och en. För mig var det att bygga med sten. Huset som vi köpte ligger i ett område där det förr bröts sten, inte i samma mängd som i Bohuslän, men som exempel så höggs sten-foten till huset ut ca 200m från huset. Med detta i bakfickan så föll det sig naturligt att fortsätta att bygga med sten då vi gjorde i ordning runt huset. När vi diskuterade att lägga en kall stenmur, och Anette frågade om jag kunde? ( jag gillar ju att jobba med händerna så det lät som ett kul arbete) så jag sa "Ja vad kul det vill jag pröva". Nu är det så att jag har förmånen att ha en hustru som tror på mig och stöttar mig, och framför allt så har hon tålamod. Det visade sig vara bra för det tog 4 månader... Folk som gick förbi tyckte synd om mig och trodde att det var ett slav arbete. Men jag njöt av arbetet varje sekund, och jag byggde inte bara muren utan jag byggde även bort mitt problem med knävärk och nack-ont!

Detta är min berättelse om hur man kan göra och hur man av egen erfarenhet inte bör göra.

-Vi köpte sprängsten, alltså direkt efter det har sprängts sten vid stenbrottet så fylls ett lastbils- flak med en skopa blandad sten allt från 500kg block ned till stenmjöl. Sprängd sten är kantig och lämpar sig bättre att stapla än natursten som har en rundare karaktär. -Grund arbete är alltid viktigt, jag grävde ut ca 30cm och fyllde med sand/singel (för att förhindra att tjälen tycker sönder muren) Slog ned trä reglar i önskat läge för muren och spände upp rätsnöre mellan. Jag började med tunga stenar längst ner och byggde uppåt med principen att 1 sten skall ligga på 2, på så sätt låser alla stenar varandra och det blir stabilt.

-Vi byggde bort en slänt mot en väg så vi lutade muren lite inåt mot vägen och sedan fyllde vi mellan rummet mot vägen med tjäle-fritt material (sten,grus och sand) Ett fåtal stenar var så stora att de var omöjliga att flytta de fick spräckas med slägga.-Att bygga ett i 3D pussel tar tid, räkna med att 1dm tar minst 1timme för 1meter hög mur, om muren bara har en sida och överdel, det dubbla om muren har 2 sidor.

-Vi gjorde en trappa och en gång upp till vägen, sedan byggdes även en stenad del som avdelar ett parti för blommor och buskar.

Klart! Vintertäcket har lagt sig.

-Detta arbete tog ca 2 månader och är en del av stenarbetet som gjordes, inspirerad av att det gick bra och var roligt tog vi beslutet att bygga ytligare med sten och då en riktig utmaning, en 25meter lång 2meter hög mur, men det är en annan historia.

Hälsningar Dick.

5 kommentarer:

  1. Vilket arbete, men det blev otroligt fint. Hoppas hela muren håller denna vinter med.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej! Fantastiskt vacker stenslant. Vad anvande du for verktyg for att stapla stenarna pa varandra, och hur mycket forarbete hade du med att fa till den snygga passformen? Fick du hugga mycket for att fa det sa bra? Manga fragor men jag hoppas du har tid att svara! Tack pa forhand!

    SvaraRadera
  3. Hej Robert
    Det mesta är beskrivet i texten på inlägget,det finns mera om stenbyggning under fliken "Bygga med sten" men jag kan säga att en slägga för att spräcka sten är bra att ha. När det gäller underlaget så sand blandat med småsten minst 30cm djupt, om det är i område där det är minusgrader. För att flytta och lyfta stenen så är en liten kärra bra och sedan ett spett som hävstång.
    Allt är beroende av vad du har för sten, i mitt fall använde jag sprängd sten som hade delat sig kantigt i raka skikt. /Dick

    SvaraRadera
  4. Hej! Grymt imponerade bygge =) Ska själv precis ta oss an en 20 meter lång stödmur av sprängsten och av alla beskrivningar för kallmur jag googlat fram de senaste månaderna så har eran sida varit till allra störst hjälp! Undrar dock om ni fyllde på med massor bakom muren allt eftersom eller om ni fyllde då muren var klar? Och en annan sak, byggde ni med en så kallad "bakmur" av mindre sten?
    Stort tack för fantastisk inspiration =)
    /Stina

    SvaraRadera
  5. Hej Stina Hoppas du ser svaret då jag sällan går in på gammla inlägg så har tiden gått sedan din kommentar.Vi fyllde på allt eftersom vi byggde så det blev stabilt mot de ibland lite svårplacerade ytterbitarna, bakmur kan man nog kalla det för om man vill.

    SvaraRadera