söndag 28 februari 2010

Final på köksveckan

Välkommen att titta in i vårt kök.
Här är det sista inlägget i köksveckan.
Längst ner på inlägget är en film på hela köket.
Att platsbygga ett kök själv tar tid. Det krävs mycket tålamod och en förstående omgivning. Men... om man tycker om att skapa med händerna och vill göra något unikt så är det otroligt roligt att göra och jag rekommenderar det verkligen. Om man inte kan bygga själv gå in här som ett alternativ
Planeringen i ett kök är viktigt, mått som avstånd runt köksön måste vara 120cm. Men bygger man bara efter regler och att det skall vara praktiskt så blir det ofta tråkigt, så det estetiska måste även få ta en stor del. Symmetri i köksinredningen var viktig när köket ritades. Som exempel är elementskydd,lådhurtsar och skåp är lika vid båda fönstren.
Under plastmattan hittade vi ett fint trägolv som slipades och målades vitt.
Vi avslutar med en liten film.
video
Tack för besöket och välkommen tillbaks.

lördag 27 februari 2010

Köksö

En köksö är utrymmeskrävande, innan vi bestämde oss för att vi skulle bygga köksön så provade vi med en provisorisk ö för att känna på om det var rätt avstånd runt om. Då vi beslutade att använda matsalen som en naturlig matplats så kändes det helt rätt att göra en bardisk vid köksön, det är ett populärt ställe att äta för ungdomarna i familjen.
Spiskåpan tillverkades med samma lutning som kåpan över vedspisen. Spjället på fronten är reglage för att starta fläkten. En ny fläkt monterades viktigt för energi förbrukningen, läs mer om det här.
Hand skrivna latinska ord. För dem som inte är en fena på att texta för hand. Här är ett tips: Jag tog ut text med outline som överfördes med hjälp av stödlinjer som sedan fylldes i med en bra pensel.

fredag 26 februari 2010

Diskbänk

Före
Under mitten av förra seklet utvecklades en standard för kök. Undersökningar hade visat att man gick över sju kilometer i köket dagligen. På ett diagram visades frekvensen av olika förflyttningar i köket, högst var det mellan vatten och spis. I standarden för kök som togs fram är det beskrivet hur långt som det max skall vara i en triangel mellan spis, diskbänk och kylskåp. Vårt kök hade mer än dubbel så långt strecka än vad som var max längd. Med detta i åtanke så försökte vi anpassa kökets ytor. Vi flyttade kyl och diskbänk närmare varandra och sedan gjorde vi en köksö i mitten av köket. Detta gjorde köket mer arbetsvänligt.
En vit porslins ho passade både i stil och i färgskalan i köket.
Kryssmönstret under fönstret döljer elementet men släpper fram värme.

torsdag 25 februari 2010

Vedspis

Före När stormen Per hälsade på vintern 2007 hade vi inte börjat renovera köket. Vi blev utan ström flera dagar. Då när vi inte ens kunde laga varm mat bestämde vi oss för att installera en vedspis. När centralvärme installerades i huset på 50-talet användes den skorstenspipan som var till vedspisen och då slängdes vedspisen ut. Vi hittade vedspisen i vedskjulet, spisen renoverades och vi drog en ny pipa i ventilationskanalen på skorstenen.
Ett nytt spisfundament med vedfack murades upp, vi byggde även en spiskåpa. På murstocks-väggen som delvis är ett fundament för kakelugnen på övervåningen sattes en bakungns-lucka in.
Man kunde verkligen göra snygga "loggor" förr. Märket på luckan har initialerna i bröderna Jean & Carl Gerhard Bolinder.

onsdag 24 februari 2010

Vitrinskåp

Före
Här börjar stommen ta form på underskåpen. Ritningen uppsatt på väggen (mäta, kontrollera) Ritningen var på millimetern anpassad till befintliga fönster och dörrar. När delarna väl monterats, så sitter de där de sitter och det är svårt att ändra på i efterhand, så jag har nog aldrig mätt upp så mycket förut. En milstolpe var när vi satte dit stenskivan.
För att klara av ett så stort arbete som att platsbygga ett kök så räcker det inte med en fogsvans och en hammare. Jag fick hyra in mig i ett nedlagt snickeri, de nyaste maskinerna var sålda men det fanns tillräckligt för att jag skulle kunna hyvla och såga köksdelarna och vi köpte in en pelarfräs så vi kunde profilfräsa bl.a. luckorna.
Små lådor för förvaring kan man inte få nog av.
Om du inte har tålamod nog att bygga alla stommar. Kan förnyande av gamla stommar med nya luckor vara ett alternativ se här.

tisdag 23 februari 2010

Kökstapet

FöreVid väggen mot matsalen togs den gamla spisen och de slitna 50-tals skåpen bort. Vi valde en tapet som passade in med den svarta, vita och grå tonen i köket, men den blev lite för mörkt.
Så vi hade ju en omröstning den 4 februari om vilken tapet som vi skulle ha och.....
så här blev det. Den nya tapeten gjorde köket ljusare och passar bättre in i den lantliga stilen i köket.
Man måste få pröva sig fram ibland innan man hittar rätt. Att byta tapet är inget besvär, vi har målat om hela köket en gång tidigare för det var fel nyans av grått! Men det var värt allt jobb! Vårt tips om man vill göra det enkelt för sig "välj rätt med en gång".

måndag 22 februari 2010

Platsbyggt lantkök

Så planerade vi vårt kök
I början av sekelskiftet platsbyggdes köksinredningarna av snickare med lösvirke och det kändes helt rätt att satsa på det. Vi hämtade inspiration från olika kökstillverkare och tidningar. Sedan skapade vi vårt egna kök. Jag ritade ett kök med de olika delarna som vi tyckte skulle ingå. Om du inte vill eller kan rita dit kök själv, kan du använda planeringshjälp se här.Ritningarna gjordes i skala 1:100. Sedan snickrade jag ihop köket, det tog mig ca 1år innan det blev klart då alla delar tillverkades för hand.Vi byggde hela inredningen i massiv björk. Köksluckor tillverkas med pärlspånt mönster.En känd kökstillverkare har en detalj som vi hämtade inspiration från, där har varje ände eller hörn har en blomma. Vi tyckte att vi det var en kul idé att göra lindblad, för vi heter ju Lind. Det är ju tur att man inte innan visste hur många hörn och ändar som det finns i ett kök. Det blev 118 st utskurna lindblad. Vi beställde stenskivor i bohus-granit från ett stenhuggeri. Där graverade de in ett lindblad.
/Dick

söndag 21 februari 2010

Zink

Min zink zamling zom jag har i köket.